От Златни пясъци“ АД изпратиха опровержение до медиите след участие на

...
От Златни пясъци“ АД изпратиха опровержение до медиите след участие на
Коментари Харесай

Златни пясъци отвърнаха на Портних: Кметът не си е мръднал пръста за туризма, бараките са одобрени от министър на ГЕРБ

От  " Златни пясъци “ АД изпратиха опровергаване до медиите след присъединяване на кмета на Община Варна Иван Портних по една от частните национални малките екрани. Кметът коментира темата, обвързвана с противозаконни сергии и бараки, които са ситуирани в к.к. " Златни пясъци ".

Според Портних поради стотиците сергии с гащи и чорапи, комплексът се е трансформирал в битак. " Това не е от през вчерашния ден. Разрешенията би трябвало да се издадат от основния проектант на общината, по тази причина ние още преди две години декларирахме, че сме срещу тази баракизация и такива позволения не са издадени. Алармирахме и РДНСК, които са органът, който може да отстрани сергиите. Има огромен отпор, тъй като става дума за облага от милиони левове. С тях има проблеми с звук и отпадъци ", съобщи той пред Нова нюз. 

Публикуваме цялото мнение на  " Златни пясъци " АД без редакторска интервенция: 

Уважаеми госпожи,

Уважаеми господа,

Използваме правото ни на отговор като наранена страна от изказванията накмета на Община Варна пред медиите, с цел да се противопоставим на едностранните манипулативни внушения, противоречащи на обстоятелствата и на правото, ориентирани против " Златни пясъци “ АД и обвързваните с него търговски сдружения, които правят активност на територията на к.к. " Златни пясъци “.

На територията на курортен комплекс " Златни пясъци “ са ситуирани преместваеми обекта за търговия, сложени от " Златни пясъци “ АД и обвързваните с него лица " Паркстрой -Златни пясъци “ ООД и " Голдън Турс “ ЕООД в притежавани от тях парцели. Броят им е е по-малък от посочените от кмета пред Българска национална телевизия 276 обекта, тъй като през последните две години ние премахнахме не-малко от тях. Търговската активност на тези наши компании има за предмет отдаване чартърен на преместваеми търговски обекти и позиции за осъществяване на комерсиална активност в притежаваните от тях поземлени парцели.

Поставени са и голям брой други преместваеми обекти от лица, с които нашето дружество не е обвързвано. Тези лица също са притежатели на туристически обекти и други парцели в курортния комплекс.

Правната процедура в коментирания от кмета на Общината случай понастоящем е следната: Курортният комплекс " Златни пясъци “ е народен курорт.

Поставянето на преместваеми обекти и уреди на територията нанационалните курорти се прави по реда на член 13, алинея 3 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, а не по наредбата на Община Варна. Според закона, в действие от месец март 2016 год., министърът на туризма утвърждава скица за слагане на преместваемите обекти на територията на националния курорт, показана му от притежателя на парцелите, след което Общината по съответния ред издава позволение за слагане.

През интервала 2014 година - 2019 година на територията на к.к. " Златни пясъци “ от нас бяха ситуирани преместваеми обекти за търговия въз основа на позволения, издадени от администрацията на Община Варна по утвърдени схеми от Министерство на регионалното развитие според настоящите тогава разпореждания на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

През 2020 година нашите сдружения внесоха искане в министерството на туризма за одобрение схеми на преместваемите обекти в курортен комплекс " Златни пясъци “. Схемите са идентични с тези, които бяха утвърдени за 2014 - 2019 година и по които ни бяха издадени съответните позволения. С две писма от края на месец юни и началото на месец юли, надлежно изх. № Т-26- З-25/09.06.2020 год. и Т- 26-З25/01.07.2020, министърът на туризма ни уведоми за одобрение на схемите. Със заявки, импортирани незабавно в Община Варна, надлежно с рег. № АУ 059552ВН от 03.07.2020 год. и с рег. № АУ052357ВН от 17.06.2020 год., нашите сдружения желаеха издаване на позволения за слагане на преместваемите обекти и уреди за търговия въз основа на утвърдените от министъра схеми.

На 07.07.2020 год. и на 21.07.2020 год. Експертният съвет по устройство на територията при Община Варна прегледа заявките и със свое решение даде позитивно мнение по импортираните от нас заявки. Налице бяха формалните предпоставки за изговаряне от Общината. До месец март 2022 год. позволения за слагане на преместваемите обекти и уреди по нашите заявки не бяха издадени, макар съществуването на утвърдените от министъра на туризма схеми и съгласуването им с ЕСУТ при общината. През този интервал ние изпращахме напомнителни писма до Общината и получавахме писмени отговори от разнообразни длъжностни лица, които даже официално не изпълняваха отговорностите по закон на административния орган в формираното административно производството. Ние не пожелахме да влезем в правосъдни разногласия с Община Варна, водени от разбирането, че сме сътрудници в изключително значимия за град Варна туристически бизнес.

През месец март 2022 год. още веднъж подадохме заявки за издаване наразрешения по член 13, алинея 3 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, учредени на същите утвърдени от МТ схеми. През месец април получихме писма от Общината, че ЕСУТ не приема схемите, които един път към този момент бяха признати и утвърдени от същия този експертен съвет две години по-рано.

Неизпълнението на вмененото й със закона обвързване на Община Варна дасе произнесе по нашите заявки ни принуди да апелираме безмълвния отвод на администрацията пред съда. Образувани бяха две каузи в Административен съд Варна, надлежно адм. д. № 1120 по разказа за 2022 година по тъжба на " Златни пясъци “ АД и " Паркстрой-Златни пясъци “ ООД, и адм. д. № 1121 по разказа за 2022 година по тъжба на същите две сдружения и " Голдън Турс “ ЕООД. Съдът почете жалбите ни, като анулира безмълвния отвод на Общината и я задължи да издаде позволения за слагане на преместваемите обекти, като се съобрази с утвърдените от министъра на туризма схеми.

Съдът уточни категорично в претекстовете си, че откритите с наредбата на ОбщинаВарна ред и условия за издаване на позволения не са използвани занационалните курорти. Общината е следвало да се съобрази само содобрените от министъра на туризма схеми. Общината апелира двете съдебни решения пред Върховния административен съд. Във Върховен административен съд бяха формирани две каузи, надлежно адм.д. № 9753 по разказа за 2022 година, второ поделение, и адм.д. № 10329 по разказа за 2022 година, също на второ поделение. Съдебните сформира по делата, въпреки и от едно поделение, бяха разнообразни. И по двете каузи жалбите на Общината бяха отхвърлени. И двата състава на Върховния съд одобриха, че решенията на Административен съд Варна са верни и следва да бъдат оставени в действие. Решенията са постановени на 09.03.2023 година и на 14.03.2023 година и са дефинитивни. Ние чакаме Община Варна да се съобрази със правосъдните решения и да ги изпълни. Дори и под боязън, че осуетяването на тяхното осъществяване може да докара до ангажиране на отговорността на отговорното длъжностно лице според член 296 от Наказателния кодекс.

Искаме да обърнем внимание върху думите на кмета на общината за естеството на преместваемите обекти за търговия. На първо място, те не са големи, както ги дефинира той. По-голяма част от тях съставляват павилиони с дребни размери и щандове за търговия, ситуирани на обособени в съответните схеми позиции. В обектите се оферират най-разнообразни артикули, услуги и занимания, а освен упоменатите от кмета продукти. Обектите, които са сложени от нашите сдружения, не са рискови, както се пробва да внуши кметът.

Свързването им селектрическата мрежа е в сходство с условията на използвания нормативен акт, за което следи операторът на разпределителната мрежа на територията на к.к. " Златни пясъци “. Съобразени са с нормите за организация на придвижването на транспортни средства и пешеходци в комплекса и с противопожарните условия, за което са дадени изискуемите съгласувания от способените органи на Министерство на вътрешните работи.

Голословни са и изказванията на кмета за колосалните наеми, получавани от частните субекти, приватизирали курортния комплекс. Наемите са такива, каквито позволява и изисква свободният пазар. Вярно е, че собствеността в курортния комплекс е извънредно частна, само че както е известно, политика на страната за раздържавяване на туристическия отрасъл се следва от началото на 90-те години и досега. Едва ли има подозрения в обществото, че тази политика е вярна.

Ние дефинираме бездействието на общинската администрация да издаде наисканите от нас позволения за слагане на преместваеми обекти, продължаващо три години, като недодялан напън върху бизнеса в курортния комплекс. От една страна то съставлява икономическа принуда върху сдруженията от икономическата група на " Златни пясъци “ АД, защото препятства осъществяването на една забележителна като организация и доходи част от икономическата им активност. От друга страна е и репресия против стотици хора – бизнесмени и наети лица, които упражняват търговска активност и дават услуги на територията на курортния комплекс през летния сезон. Натискът личи от изборното издаване от общинската администрация на позволения за слагане на преместваеми обекти в курорта на трети лица, както и от масираните и целенасочени инспекции от същата администрация на търговците, извършващи активност в обектите, за които не е издадено позволение за слагане. Общинската администрация използва собственото си непозволено държание, с цел да търси нарушавания и да постанова наказания на бизнеса. Бездействието на Община Варна буди неразбиране и заради обстоятелството, че показаните от сдруженията ни схеми са утвърдени от министър, принадлежащ към същата политическа мощ, която продължава да ръководи в общината. Едва ли ръководещите в общината са целели да поправят актовете на тъкмо този министър.

Очевиден е натискът, подбуден от настоящите политически събития.От наша страна напън против Общината не е практикувам. Ние търсихме подпомагане на министъра на туризма, регионалния шеф и други държавни органи в отбрана на нашите законни ползи против бездействието на локалните органи на власт. Нашите дейности и претенции бяха съобразени със закона и с пълномощията на органите, до които изпратихме сигналите си. В дейностите ни няма обязаност с никаква политическа мощ, а единствено интерес като индивид на свободната стопанска самодейност.

Копия на всички изходящи от нас документи по въпроса с издаването на позволения за слагане на преместваеми обекти бяха адресирани до ОбщинаВарна.

Нападките против " Златни пясъци “ АД идват от кмет, който не е направил нищо в поддръжка на бизнеса в едноименния курортен комплекс, макар милионните приходи на общината от налози и такси, постъпващи от компаниите с активност тук. През последните лета сметопочистването и сметоизвозването, които са обвързване на общината, са трагични. Комплексът потъва в нечистотия. За страдание, информация за това събитие се споделя в профилираните интернет-платформи от туристите и туристическите оператори. Не се съблюдава даже заповедта на кмета за периодичност на евакуиране на съдовете за боклук. Срещу настояванията и сигналите ни получаваме от Общината празни обещания или обвинявания. Общината бездейства и като надзорен орган за отпадъците. Тук ще посочим и обстоятелството, че вследствие на неналичието на позволения за слагане на преместваеми обекти Община Варна губи през трите години доходи от дължимата такса върху битовите боклуци. Общината не поставя грижи за общинската инфраструктура на територията на курорта. Общинският път в региона на курортен комплекс " Златни пясъци “ от ВК " Ривиера “ до светофарната уредба на кръстовището до автобаза " Златни пясъци – Травел “ е в извънредно неприятно положение, а към него в последните години се построиха нови туристически обекти и атракциони.

Пътната настилка е развалена на доста места. Тротоарите са разрушени, придвижването на пешеходци по тях е невероятно, заради което се употребява пътното платно. Улично осветяване няма, множеството инсталирани осветителни тела не работят.

Въпреки сигналите ни, Общината не подхваща дейности за ремонта му. В умозаключение заявяваме нашето разбиране, че в туристическия бизнесчастните притежатели, общината и страната би трябвало да са дружно и всеки даизпълнява отговорностите си, като съблюдава закона, разясняват от сдружението, представени от varna24.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР